Beerze 360º Virtual Experience

Afstudeerproject Communicatie & Multimedia Design
image beerze bier immersive paper ar glasses & packaging in onemobile view beerze AR app
“We hebben een online platform gecreëerd waarbij de doelgroep in contact komt met nieuwe media, namelijk Virtual Reality. Door deze nieuwe ervaring te koppelen aan het merk voegen we extra waarde toe, voor zowel klant als gebruiker.”
ROLSamen met Lisanne van Goor heb ik een concept voor Beerze ontwikkelt en geprototypet onder begeleiding van Gewest13 (interactive media & branding).

DOELHet doel was om merkbeleving te creëren op een online platform waar merkverbredende producten worden aangeboden. De biermarkt groeit en het daarom was het belangrijk dat Beerze zich onderscheidt van concurrenten.

Daarnaast was het van belang om crossmediaal te verwijzen naar het platform, zodat mogelijke klanten in aanraking komen met Beerze.

Ook ontwikkelde we voor dit alles een overkoepelend concept dat het gevoel van thuiskomen communiceert.

Ten slotte gaven we de gebruiker een actieve rol door het ontwerpen van interactieve elementen.
BEKIJK HET LIVEOns prototype is te beleven via:

https://beerze-experience.glitch.me/
*Aangezien code met de tijd blijft updaten en ons prototype niet bijgehouden wordt, kun je wat fouten ondervinden. Via Safari en iPhone werkt het prototype het beste! Op Desktop, laptop, tablet of telefoon.

UITDAGINGHet project heeft dus veel verschillende ontwerpcriteria. Om hier allemaal aan te voldoen is het belangrijk prioriteiten te stellen. Goed onderzoek leek ons heel belangrijk. Nadat we een gelaagd concept hadden bedacht, begonnen we aan het prototype. Een online virtual reality omgeving ontwerpen bleek een nieuwe soort uitdaging. Er zijn momenteel weinig tools om interactieve elementen te prototypen in een Virtual Reality (360º) omgeving.
Na lang zoeken en uitproberen heb ik de webapp Proto.io gebruikt. Deze app biedde de meeste mogelijkheden wat betreft 360º en elementen die we eroverheen hebben gezet. Een experiment hiermee zie je in het volgende filmpje.
CONCEPTHet concept hebben we 'De wereld van Beerze' genoemd. Dit is de buitenste laag en betreft alles waar Beerze aan is gelinkt en elke context waarin Beerze bestaat. Via het platform stap je als het ware in de wereld van Beerze. Vervolgens leer je Beerze kennen door de Virtual Experience. Deze Experience zorgt dat je letterlijk thuiskomt bij de Beerze brouwerij in Vessem:  het begint met een intro waarbij de meesterbrouwer Ivo je welkom heet en uitlegt waar je bent, namelijk de brouwerijtuin. Ben je echte fan? Dan ben je een Bold Brave Brother van Beerze. Ben je een verkooppunt van Beerze, dan ben je de Beerze Bondgenoot!
beerze doelen #1beerze project doelen #2beerze beleving
beerze concept lagen als een uibeerze concept visualisatie
ONDERZOEKHoe maak je Virtual Reality toegankelijk voor de doelgroep van Beerze? We kwamen er snel achter dat er verschillende kartonnen VR Brillen zijn. Maar waarom zo u je deze kopen? Je gebruikt de bril maar tijdelijk natuurlijk. We hebben ons laten inspireren door verschillende vernuftige verpakkingsontwerpen die een VR bril & flesverpakking combineren! Geen één ontwerp dat we tegenkwamen was precies wat we zochten. Onze oplossing: een Custom Beerze Virtual Reality VR Bril / Bier Carrier. De taak om dit te ontwerpen heb ik op me genomen, zodat Lisanne zich kon focussen op het online programmeer gedeelte van het platform!
beerze paper prototyping ar glasses
ONTWERPKEUZESWe kozen voor het ontwerpen van een virtuele omgeving die makkelijk te bereiken is. Door middel van de URL kom je op het platform terecht dat op desktop, mobiel én natuurlijk voor een virtual reality bril werkt.

De VR-bril zorgt voor de crossmediale verwijzing. De VR-bril moest gerecycled kunnen worden vanuit een verpakking van een 2-pack naar de kartonnen bril waar (bijna) elke smartphone in past.

Het recycle-element past goed bij Beerze omdat zij duurzaamheid een belangrijk speerpunt vinden. Het virtual reality idee past ook goed bij Beerze omdat ze graag blijven ontwikkelen als onderneming en open staan voor nieuwe technieken. Kwaliteit > kwantiteit. Ook kan de bril bijvoorbeeld in supermarkten of festivals verkocht worden in de vorm van een 2-pack.

beerze illustration vr glasses
DRAAIDAGIn de Virtual experience zelf kun je rondkijken en word je geprikkeld om verder te ontdekken door wat er te zien en te doen is. Van deze ervaring hebben we een proof of concept gemaakt, een werkend en interactief prototype. Hier was een draaidag voor nodig om de juiste content te schieten, met een speciale 360º camera die we hebben gehuurd. Zo hebben we ook kennisgemaakt met de echte Beerze drinkers.
beerze schootdag foto
AFSLUITING STAGE
We hebben tijdens de afstudeerdag een Beerze woonkamer gecreëerd om alvast alle bezoekers warm te maken voor wat nog gaat komen :) Met de werkende virtual experience op onze telefoon kregen bezoekers een kijkje in de Beerze Virtual Experience.
Geslaagde dag! ;)

Cheers
expositie dag beerze
Wil je een ander project zien?
Bekijk Personal Branding
Nelly's Hairstyle project
Lees meer over mij